Universiteit Gent haalt voordeel uit Bacula

Engels

 

“Bacula verwerkt ons enorme datavolume moeiteloos, en tegen aanzienlijk lagere kost dan andere oplossingen”

De Universiteit Gentis een van de grootste Vlaamse universiteiten, met ongeveer 44.000 studenten en 9.000 personeelsleden. De universiteit ondersteunt ook de Universiteitsbibliotheek en het Universitair Ziekenhuis, dat een van de grootste ziekenhuizen van België is. De Universiteit Gent behoort consequent tot de top 100 van universiteiten in de wereld.

De uitdaging

“De IT-afdeling van de Universiteit Gent groeide, omdat ze haar diensten en mogelijkheden uitbreidde. Maar er was een probleem met data back-up en recovery en dit vooral in het plannen voor de komende jaren: “We wilden betrouwbare back-ups voor een eerlijke prijs. Op dat moment (2010) maakten we gebruik van NetBackup, maar omdat de kosten voor ons aanzienlijk waren, hebben we de beslissing genomen om van NetBackup af te stappen. We zijn gestopt met het gebruik vanwege de te hoge kost. Dit was vooral omdat de hoeveelheid data die we moesten back-uppen voortdurend toenam en we ons moesten bevrijden van een op volume gebaseerd prijsmodel”, aldus Saskia Vandamme, System Administrator aan de Universiteit van Gent.

De oplossing

We begonnen Bacula – de gratis versie – ongeveer 10-12 jaar geleden te gebruiken. Toen, na een paar jaar, besloten we om over te stappen op de Enterprise-versie van Bacula, zodat we konden profiteren van de extra modules en de deskundige ondersteuning”, aldus Saskia. “We kozen ervoor om samen te werken met de lokale partner van Bacula System, Open Future, om te helpen met de implementatie en ook om te profiteren van een lokaal contactpersoon voor Bacula Enterprise”, aldus Saskia.

Universiteit Gent gebruikt:

  • SL3000 met 24 drives, 3000 slots. LTO5, 8 tot 10 SD’s
  • Isilon-opslag: 840TB (back-up met NDMP-module)
  • Gpfs opslag: 400TB
  • Bacula Directeur die op Dell PowerEdge R730xd, RedHat 7.8 loopt
  • Bacula opslag daemons die draaien op Dell PowerEdge R730xd, RedHat 7.8
  • Catalogus: postgres: 1,5TB op PowerEdge R630

De resultaten

We gebruiken Bacula om back-ups te maken van big data shares, dat is schijfruimte die we onze gebruikers aanbieden om data te delen, gelegen op een 400TB GPFS-systeem en een 1 PB Isilon Dell/EMC. Mijn ervaring is dat Bacula sneller in de vingers zit dan welk ander product ook. Als het gaat om het gebruik op regelmatige basis, in real-life situaties, is het minder complex dan andere oplossingen waar ik mee heb gewerkt. Wat we ook waarderen is dat Bacula moeiteloos en tegen een aanzienlijk lagere kost met ons enorme datavolume omgaat dan andere oplossingen. Open Future en Bacula hebben ons altijd goed ondersteund en we zijn blij met de prestaties van Bacula Enterprise”, aldus Saskia.